Khutbah tegaskan titah Sultan Selangor larang bukan Islam guna kalimah Allah

Khutbah tegaskan titah Sultan Selangor larang bukan Islam guna kalimah Allah

KLANG – Khutbah Jumaat di Selangor hari ini menegaskan titah Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj melarang penganut bukan Islam daripada menggunakan kalimah Allah di negeri tersebut.

Sebagai Ketua Agama Islam bagi Selangor, baginda telah melarang penganut Kristian daripada menggunakan kalimah Allah dalam apa-apa percetakan buku penerbitan Kristian di Selangor.

Dalam khutbah bertajuk Kesucian kalimah Allah Yang Maha Agung Sultan Sharafuddin menegaskan, kalimah Allah juga tidak boleh digunakan dalam Bible terjemahan bahasa Melayu.

“Titah baginda berpandukan kepada keputusan Jawatankuasa Fatwa bagi Negeri Selangor mengenai tuntutan penganut Kristian terhadap penggunaan kalimah Allah yang diwartakan pada 18 Februari 2010,” kata Imam Masjid An Naim di Kampung Jalan Kebun, Mohd. Hafiz Hussain.

Beliau membacakan khutbah yang disediakan oleh Jabatan Agama Islam Selangor di hadapan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang hadir untuk bersolat Jumaat bersama penduduk di sini hari ini.

Khutbah itu menekankan, menjadi kesalahan kepada penganut bukan Islam menggunakan kalimah Allah di bawah Enakman Ugama Bukan Islam (Kawalan Pengembangan Di Kalangan Orang Islam) Tahun 1988.

“Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor menegaskan dalam titahnya, bahawa tuanku sentiasa menekankan agar rakyat menghormati kepercayaan agama masing-masing dan tidak cuba untuk menyentuh sensitiviti agama lain yang boleh merosakkan perpaduan kaum di Negeri Selangor ini.

“Jika umat Islam boleh menghormati penganut agama lain dengan tidak mencampuri urusan berkaitan agama mereka maka tuanku juga menggesa agar penganut agama selain dari Islam untuk menghormati penganut agama Islam khususnya dalam penggunaan kalimah Allah yang menjadi pegangan utama umat Islam,” katanya.

Sumber: MalaysiaGazette